Crkva

Župna crkva Blažene Djevice Marije Utješiteljice, Trošmarija

Crkva u Otoku na Dobri (današnje ime Trošmarija – izvedeno od njemačkih riječi “Maria Trost“) sagrađena je na prostoru nekadašnjeg groblja. Prije ove crkve 300 m južnije postojala je stara crkva koju su Turci spalili u 15. stoljeću.

Sagrađena je i posvećena je 1755. od biskupa Jurja Ćolića. 1766. je dovršen presbiterij (prostor iza oltara).

1943. izgorio je župni stan, a novi je sagrađen 1964. zalaganjem biskupa Josipa Pavlišića. Crkva je temeljito obnovljena 2000., u godini Velikog jubileja ućešćem župljana, župnika Željka Kutena i iseljenika.

Na glavnom oltaru je kip Majke Božje s Isusom u naručju, sa strane su kipovi Sv. Petra i Pavla. Lijevo u lađi crkve je oltar Sv. Josipa, a desno je oltar Sv. Ane. Iza glavnog oltara je sakristija. U crkvu se ulazi ispod pjevališta kroz masivni zvonik. Na stropu su pučke freske s prikazom četiri Evanđelista.

Špilja i svetište Gospe Lurdske

Ispod crkve, koja se nalazi na maloj uzvisini, podignuto je malo svetište Gospe Lurdske sa spiljom ukazanja i postajama križnog puta na otvorenom. Župna crkva Blažene Djevice Marije poznato je proštenište u koje dolazi veliki broj hodočasnika. Ovo svetište potpunim oprostima obdario je 26. rujna 1793. papa Pio VI.

U prošlosti su se održavala tri godišnja proštenja. Danas na blagdan Marijina pohođenja, koji se slavi prvu nedjelju iza blagdana Sv. Petra i Pavla (Petrove – 29. lipnja), proštenje započinje subotom u 20 sati krunicom Blaženoj Djevici Mariji, križnim putem do spilje i Sv. misom. Drugi dan u nedjelju su svečane Sv. mise u 9,30 i 11 sati. Navečer u 18 sati je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.